петък, 1 януари 2010 г.

Три години пробация получи нападателят на Миролюба Бенатова

23 юни 2009 15:31
Три години
пробация получи нападателят на Миролюба Бенатова - Сотир Замфиров. Това постанови Районният съд във Видин. Освен че ще трябва да се среща с пробационни служители, в продължение на три години Замфиров ще трябва да полага безвъзмезден труд в полза на обществото по 320 часа годишно. Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Окръжния съд.

Агенция "КРОСС" припомня, че Сотир Замфиров бе осъден за това, че на 21 ноември 2008 г. нападна и блъсна Бенатова, която изпълняваше служебните си задължения при заснемането на журналистически материал в ромския квартал "Нов път" във Видин. Съдът постанови още и 1000 лева парична гаранция за видинчанина, която може да бъде обжалвана в 7-дневен срок пред Окръжния съд.

*************
източник: Агенция Cross

*************
Малък коментар:

Тази новина ни провокира да се замислим по два въпроса:
Първо: дали г-н Замфиров би получил максималния размер пробация, ако потърпевшата не беше известна журналистка от водеща национална медия?
Второ: какво и колко по принцип трябва да е наказанието на г-н Замфиров за това правонарушение?

Вярваме, че съдът основателно е наложил максималния размер пробация на Замфиров. Някой може да каже, че съдът е чувствал напрежение под погледа на една много мощна национална медия и затова е дал присъда за пример.

А защо да сме толкова недоверчиви към съдебната система? А защо да не допуснем положително предположение - че вероятно наказанието съответства на профила на обвиняемия? Тук проличава, че предсъдебните доклади от пробационните служби са много необходими. Един предсъдебен доклад (pre-sentence report, както го наричат в Англия и Уелс) може да изследва подробно начина на живот на закононарушителя, неговите силни и слаби страни и мотивирано да препоръча конкретни мерки с конкретна продължителност. Така никой здравомислещ човек няма как да каже: Този го осъдиха на 3 години, защото нападна журналистката; ако беше нападнал друг, щеше да му се размине с малко.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Blog Widget by LinkWithin