събота, 2 януари 2010 г.

За предсъдебните доклади: а как е в Англия?

Предсъдебните доклади (pre-sentence reports), изготвяни от пробационните служби на Англия и Уелс, са безпристрастни професионални доклади, които оценят какви са причините едно лице да извърши правонарушение и предлагат какви действия да се предприемат, за да се намали рискът от следващо нарушение на закона.

Последните промени в нашия Закон за изпълнение на наказанията и задържането под стража - в сила от 1 юни - дадоха възможността по искане на съда пробационните служби да изготвят предсъдебни доклади (чл.202 ал.2 от ЗИНЗС). Така практиката на българската пробационна служба ще се хармонизира още повече с изпитания и доказано ефикасен английски модел.

Нашата приятелка Ани, която от години живее и работи в Обединеното кралство и поради служебните си ангажименти има поглед съвсем от близо върху работата на правораздавателната система там, ни писа по този повод:














В Англия и Уелс пробационният служител присъства на всяко дело. Ако подсъдимият признае вина и ако престъпленето, което е извършил, е повторно, потретно и прочие, или ако е /по силата на тукашния наказателен кодекс/ немаловажно, тогава пробационният служител е длъжен в срок от определени часове или дни да предостави на съда своя доклад преди присъдата. Съдът /първоинстанционният съд в случая/ разглежда този доклад и може да, но може да не вземе под внимание препоръките в него за налагане на определен тип наказание. Докладът обаче е истинско изкуство да бъде написан професионално, обективно и безпристрастно. Това става само на основата на задълбочен разговор - среща очи в очи с подсъдимия и снемане на пълна история на живота му, обстоятелствата около неговото минало, детство, семейна среда, образование, работа, навици, пристрастености... Как е станало престъплението, мотиви, обстоятелства, как се чувства подсъдимият сега, лъже ли, преструва ли се, разкайва ли се, искрен ли е и прочие!


.........................
Ето така е в Англия.
Скоро и у нас :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Blog Widget by LinkWithin