неделя, 3 януари 2010 г.

Осъдиха кмета на село Баня за купуване на гласове

12 юни 2009

Десет месеца пробация получи кметът на село Баня Мурад Кемал Ибрям, за когото бе доказано, че е дал 70 лева на седем души, за да гласуват за определена политическа сила на проведените на 7 юни избори за Европейски парламент. Мурад Ибрям трябва да заплати и глоба от 1300 лв.

Наказанието е постигнато след поискано с прокуратурата споразумение от адвоката на обвиняемия, информира прокурора по делото Даниела Славкова. Славкова сподели още, че е приела споразумението, защото „по действащия наказателно правен кодекс извършителят разполага и с друга възможност да получи наказание при условията на чл. 55 от НК, т.е. при изключителни и многобройни смекчаващи вината обстоятелства без да са налице такива и това е института на съкратеното съдебно следствие. В случая, след като беше одобрено от съда, то вече има последици на слязла в сила присъда", уточни тя.

Според прокурор Славкова това, че прокуратурата е приела предложеното споразумение, не означава, че тя не е била убедена в събраните доказателства, напротив има достатъчно доказателства за вината на подсъдимия. Одобреното от съда споразумение влиза в сила веднага, което означава че осъдения е лишен от възможността да обжалва, т.е. в Нова Загора вече има първия осъден за купуване на гласове.

Прокурор Даниела Славкова изрази благодарностите си към дежурния служител на РУ на МВР - Нова Загора Даньо Георгиев и на разследващия полицай Гергана Петрова, благодарение на бързите и адекватни действия, на които се стигна до този положителен за прокуратурата резултат.

**************************
Източник: Darik news
**************************
Малък коментар:
Да купуваш/продаваш гласове е като да купуваш и продаваш съвест. За мнозинството хора това престъпление може да е несъществено, но дали наистина е такова? Това деяние подрива основите на демократичното общество и за нас то има много сериозен антиобществен характер.
От изнесеното в новината оставаме с впечатлението, че споразумението включва само двете задължителни пробационни мерки. На мястото на прокурор Славкова, сключила споразумението с кмета, щяхме да настояваме и за поне 100 часа общественополезен труд. Действа възпитателно някак си...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Blog Widget by LinkWithin