понеделник, 4 януари 2010 г.

Шестте пробационни мерки

Според българския Наказателен кодекс, наказанието "пробация" е съвкупност от пробационни мерки. Те са общо шест.
  1. Задължителна регистрация по настоящ адрес;
  2. Задължителни периодични срещи с пробационен служител;
  3. Ограничения в свободното предвижване;
  4. Включване в курсове за професионална квалификация / програми за обществено въздействие;
  5. Поправителен труд;
  6. Безвъзмезден труд в полза на обществото.
Задължителна регистрация по настоящ адрес значи, че осъденият на пробация трябва да се подписва в отчетна книжка пред пробационния служител или определено от него длъжностно лице. Продължителността на мярката варира от 6 месеца до 3 години, а честотата - от 2 пъти до 7 пъти седмично, в зависимост от преценката на съда. В някои определени случаи е възможно съдът да наложи на осъдения електронно наблюдение. В такива случаи човек трябва да носи електронна гривна, свързана с GPS система, оято по всяко време може да даде информация на органите по надзор къде и за колко време е бил осъденият.
Задължителни периодични срещи с пробационен служител значи, че осъденият на пробация е длъжен да се явява при пробационния си инспектор, за да разговарят на различни теми. Продължителността на мярката е от 6 месеца до 3 години, а честотата - поне веднъж месечно.
Тези две пробационни мерки са задължителни! Всяка присъда "пробация" трябва да включва регистрация по настоящ адрес и срещи с пробационен служител. Ако прецени, че е уместно, съдът може да наложи и някоя от останалите 4 мерки.
Ограничения в свободното предвижване значи, че на осъдеия се забранява да посещава определени от съда места, или да напуска дома си през нощта. Продължителността на мярката варира от 6 месеца до 3 години.
Включване в курсове за професионална квалификация / програми за обществено въздействие в първата си част означава, че пробационната служба трябва да насочи осъдения към подходяща институция, която да го обучи на професионални умения. Например Бюрата по труда организират такива курсове, както и ЦПО (Центрове за професионално обучение). Втората част от мярката значи, че пробационната служба ще включи в група за социални умения, справяне с гнева, ограничаване на пиенето, подобряване на уменията за мислене и т.н. Мярката е с продължителност от 6 месеца до 3 години.
Поправителен труд означава удръжки от заплатата. Тази мярка се налага, само ако осъденият работи по граждански договор или е самоосигуряващо се лице. В продължение на 3 месеца до 2 години работодателят ще внася между 10 и 25 % от брутната заплата на осъдения си служител в банкова сметка на държавата.
Безвъзмезден труд в полза на обществото значи, че пробационната служба ще определи обект (фирма, институция или учреждениея което е над 50% общинска или държавна собственост), където осъденият ще работи безплатно - в полза на обществото. При избора на мястото и вида на работа, се взема предвид каква квалификация, опит и умения има човекът. Продължителността на мярката е от 6 месеца до 3 години, а времето, което осъденият на пробация трябва отработи - от 100 до 320 часа годишно.

**********************************************
За това какъв е смисълът от пробационните мерки, прочети ТУК.
**********************************************


1 коментар:

Oleg каза...

Я хочу поделиться свидетельством о том, как мистер Бенджамин помог мне с ссудой в размере 2 000 000,00 долларов США для финансирования моего проекта фермы по выращиванию марихуаны, я очень благодарен и обещал поделиться этой законной финансовой компанией со всеми, кто ищет способ расширить свой бизнес-проект. .компания финансирует компанию. Любой, кто ищет финансовую поддержку, должен связаться с ними по 247officedept@gmail.com. Г-н Бенджамин также находится по телефону WhatsApp + 1-989-394-3740, чтобы упростить задачу любому кандидату.

Публикуване на коментар

Blog Widget by LinkWithin